REKK foorumid

Full Version: SAIS 2010
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Kuhu me tahame SAIS-ga jõuda ?
SAIS konsortsiumi koosolekul on olnud arutluse all koostöö pankadega. Kuna pangad oleks väga huvitatud sellest, et saada varakult teada kellele teha õppelaenu pakkumisi ja SAIS on esmane koht kus tudengikandidaadilt küsida, et kas ta soovib vastavat pakkumist, siis on SEB Ühispangal SAISi vastu suur huvi.
Oleme sel teemal SEB-ga mitmel korral mõtteid vahetanud. 1.veebruaril toimus meil SEB-ga ka kohtumine (osalesid: Allan Selirand (SEB, turundusosakonna juhataja), Jaak Anton (HTM) ja mina). Me leidsime, et me ühised huvid on suuremad, kui ainult andmete vahendamine ning SEB pakkus perspektiiviks laiema koostöö formuleerimise.
Sellele järgnevalt saatsin ma SEB Ühispangale ja Hansapangale pöördumise koostööettepanekuga, mille ma ka siia kirjale lisan.

Aga ….SEB ütles ka seda, et ta tahaks teada mida me selle rahaga teeksime, kui nad meile raha annavad. Kindlasti katavad nad kõik oma soovidega seotud arenduskulud, aga sellest ei olegi jutt. Jutt on suuremast investeeringust SAIS arendusse, kui meil on plaane, mis on nende jaoks piisavalt atraktiivsed. (u 3 aasta perspektiivis)

Jooksvate kulude katmisest nad huvitatud ei ole. Nad tahavad näha seda, et nende panusest sünniks mingi oluline lisandväärtus SAIS-le. ..Midagi sellist, mille puhul saavad nad öelda, et see on SEB-i tehtud ja et nemad on panustanud (kõrg)haridusse.

Nüüd palun teil kõigil saata mulle (meile) oma unistusi – milline võiks SAIS olla siis kui meil oleks arendamiseks palju (miljonites kroonides) raha. Kuidas panna SAIS veel paremini toetama Eesti haridust ?

Liivia,

Kas sa palun lisaksid siia ka oma kirja ja selle pakkumise, mille pankadele saatsid.

Minuarust oled koos Jaaguga huvitava võimaluse välja rääkinud, Nüüd on pall meie (SAIS kosortsiomi) käes, kas suudame ka väärilise idee välja käia!

Omalt poolt saaksin küsida veel ideid näiteks TTÜ üliõpilasesinduselt.
Kristjan Rebane kirjutas:
Minu idee pole kindlasti uus, aga kuna veel olemas pole ja lühike, siis viskan taas selle õhku:
* SMS teavitamine: "Tere Juhan, TÜ õigusteaduskond on Su vastu võtnud. Palun teata hiljemalt 1. juuliks kas võtad koha vastu!"
jms :-)

...ja kui pangad juba huvilised, ehk aitavad nad pangalingid (st otse SAIS-ist ülekande tegemise või kaardimakse võimaluse) tööle saada nende koolide jaoks, kes sisseastumistasu või muud raha kõigilt (st mitte ainult SAIS-i kaudu taotlejatelt, sest SAIS-i kasutamise eest tasu võtta ei tohi) nõuavad.
Arendusprotsessi jooksul ja peale seda on avalikkus korduvalt küsinud, et kas on plaanis SAIS-i laiendada ka kutsekoolidesse sisseastumise korraldamiseks. Nüüd, kus SAIS on saanud endale suure kasutajaskonna ja näidanud end elujõulisena, ongi aeg planeerida järgnevaid samme. Järgnevaks sammuks peaks olema SAIS laiendamine kutsekoolidele.
Tere kõigile siin arutelus osalejatele! TÜ pole suutnud veel välja tulla millegi säravaga, mida siin presenteerida küll aga aga avaldaks arvamust SMS teavituse kohta.
Esitaks ma arvan, et selles idees puudub panga jaoks piisav sära, millega ta endale avalikku tähelepanu võiks saada ja et see on suhteliselt väike funktsionaalsus võrreldes juba olemasoleva SAISiga. Aga see jääks muidugi panga otsustada.
Teisena väljendaks ma neutraalsust. Osadel juhtudel võib ideel jumet olla, juhul kui tegemist on väga teadliku kandideerijaga, kel selged huvid ja eesmärgid. Positiivne SMS koolist oleks tore. Enamus kandidaate aga ilmselt (minu isiklik oletus) aga esitab avalduse mitmesse kooli, selliste puhul võib SAISi SMS juba spämmi mõõte võtma hakata ja vaevalt, et see infoküllus talle kuidagi kasu toob.
Kolmas mõte on TÜ keskne, lävendipõhisel vastuvõtul on nagunii kohe teada, kes on vastu võetud ja SMS ei kanna lisainfot.
Neljandaks, et keegi peab need SMSid ka kinni maksma. Isegi kui osa kulust on operaatorfirmad valmis kandma, siis ülejäänu jääb kandidaadile ( ma ei usu, et vastuvõttev kool seda kulu tahab). Pank rahastaks sel juhul vaid lisaväärtuse loomist, mitte selle käigushoidmist. Lisaks on paariaastatagune mälestus, et sel viisil teavitusi ei saa saata kõnekaardi omanikele, kuna SMS vastuvõtmise eest mahavõetava summa olemasolu ei saa kontrollida enne sõnumi väljasaatmist (väljasaatja ei ole operaatorfirma)
SAISi laiendamise idee kutsekoolidele ja miks mitte ka nendele gümnaasiumitele, kes soovivad, on minu arvates SEBi raha väärt tegevus küll. See peaks kattuma ka SEBi sooviga mitte lihtsalt toetada jooksvat tarkvaraarendust, vaid finantseerida uusi funktsioone. Uudisekünnise ületab see igal juhul.

SMSteavitust ei pea mina üldse heaks mõtteks. Isegi väheneva õpilaste arvu tingimustes võiks ülikoolidele jääda väärikus mitte joosta üliõpilaskandidaadile järgi randa või peole või seenele sõnumiga "tule meile-tule meile". Sel juhul oleksime ühes reas Sportlandi, Montoni ja muude kaubanduskettidega, mis teavitavad oma kliente saabuvatest hulludest hinnaalandustest ja sünnipäevasoodustustest. Kas me soovime seda? Muidugi tahtmata siinkohal halvustada konkreetseid kaubamajakette, küll aga mõtiskleda teavitusviisi üle. Muud vastuväited on Meelike juba kokku võtnud.

Sai nüüd traditsiooniline virin, sest ühtegi head ideed, mille peale kulutada SEBi raha, mul välja pakkuda pole. Aga toetan igati SAISi laienemist keskharidusasutustele. Kunagi võiks ju jõuda ka selleni, et kui vastuvõtt on 100% tehtud SAISis, et sealt transportida vastuvõetud üliõpilaste andmed otse EHISesse, ilma üksikute koolide IS-e asjasse segamata. Vastuvõtu lõppedes tehakse ühel ajahetkel väljavõte nii EHISesse kui kooli oma IS-i ja edasi läheb andmete käitlemine juba nii, nagu koolil on tavaks.
Reference URL's